Skip to content
7.10.2019

Reserviläinen 6/2019 ilmestyi

Uusimmasta Reserviläisestä löydät laajan tietopaketin Puolustusvoimien vapaaehtoisen maanpuolustuksen konsepti 2020:stä, asiaa kertausharjoituksista sekä reserviläisille suunnatusta voimailukilpailusta.

Kertausharjoituksissa käyvien reserviläisten määrä kasvaa 1200:lla vuonna 2020. Kertausharjoitusten määrää pyritään kasvattamaan lisää myös tulevina vuosina. Hallitus päätti kertausharjoitusten kasvattamisesta budjettiriihessään. Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola pitää hyvänä asiana, että määrä kasvaa, mutta muistuttaa kasvun olevan vielä melko pientä. Kertausharjoituskäskyn saa ensi vuonna 19 000 reserviläistä.

– Todellinen harjoitustarve on merkittävästi suurempi. Onhan sodan ajan vahvuutemme peräti 280 000 henkilöä, joista yli 96 % prosenttia on reserviläisiä. Ensi vuonna heitä kutsutaan kertaamaan noin seitsemän prosenttia, Pohjola sanoo.

MPK uudessa asennossa 2020

MPK:n uudistettuina julkisina hallintotehtävinä on vuoden 2020 alusta järjestää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, tutustumistoimintaa nuorille ja naisille, kansainvälistä koulutustoimintaa sekä vapaaehtoista maanpuolustusta koskevaa tiedotusta ja valistusta.

MPK:n koulutusta tullaan uudistamaan siten, että reserviläisille luodaan mahdollisuuksia nousujohteisiin koulutuspolkuihin. MPK:n sotilaallinen koulutus siirtyy puolustusvoimille ja MPK:n järjestämä sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus (SOTVA) määritellään tarkemmin. Uudistettu ampuma-aselaki puolestaan määrittelee tarkemmin, miten MPK:n ampumakoulutusta järjestetään.  SOTVA-koulutuksessa ei voida ampua Puolustusvoimien aseilla, mutta niiden käsittelyä voidaan kouluttaa. Sen sijaan MPK:n hankkimilla ja järjestöjen omilla aseilla voidaan toteuttaa Valtioneuvoston asetuksen mukaisia SOTVA-ammuntoja.

Vahvin Reserviläinen otti väkevän lähdön

Ensimmäinen reserviläisille suunnattu sotilaallinen voimailukilpailu järjestettiin Ylihärmässä 31. elokuuta. Kilpailun fokuksen siirtäminen maksimivoimasta sitkeyteen toi ammattilaistason kisan reserviläisten ulottuville.

– Päävastuun kilpailun järjestelyistä kantoivat ansiokkaasti Ylihärmän reserviläiset. Lisäksi olen erittäin tyytyväinen yhteistyökumppaneihimme ja hekin meihin päätellen siitä, että he ovat mukana myös ensi vuonna jopa kasvattaen panostaan kilpailussa. Teemme kaikki työtä ja varmistamme, että kisa on ensi vuonna isompi, vahvempi ja tunnetumpi, kilpailun johtaja Jani Syvänen summaa.

Ensi vuoden kisat ovat jo kalenterissa ja Reservin Vahvin vol. 2 -kilpailu käydään Ylihärmässä 15.8.2020.

Reserviläinen on Suomen suurin alallaan

Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton yhteinen jäsenlehti Reserviläinen on Suomen suurin maanpuolustusalan julkaisu, joka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Lehden levikki on 60.000 ja sen jokaisella numerolla on keskimäärin 140.000 lukijaa.

Reserviläinen-lehti toimii myös aktiivisesti verkossa. Verkkolehteen kirjoitetaan ajankohtaisimmat maanpuolustusuutiset, Facebook-sivujen kautta saat heti tiedon uusimmista lehtijutuista ja Instagramissa @reservilainen -tunnusta seuraamalla pääset mukaan mm. erilaisille juttukeikoille.