Skip to content

Reserviläistoimintaa kautta Suomen

Suomen suurimpana maanpuolustusjärjestönä roolimme puolustusjärjestelmässä on merkittävä. Ylläpidämme kansalaistemme maanpuolustustahtoa ja edistämme reserviläisten kenttäkelpoisuutta. Jäsenenä pääset osaksi esimerkiksi ammuntaa, maastotoimintaa, liikuntaa ja urheilua sekä monipuolista koulutustoimintaa.

Parhaiten meidät tunnetaan seppeleenlaskuista ja maanpuolustusjuhlista, joita järjestämme eri puolilla maata erityisesti kansallisina juhlapyhinä. Olemme myös vahvasti mukana tukemassa sotiemme veteraaneja.

Tapahtumat Liity mukaan

Toimintamuodot

Ammunta

Liittomme puitteissa ammutaan vuosittain yli neljä miljoonaa laukausta. Lajiin kuuluu laaja kirjo lajeja ilma-aseammunnasta sovellettuun reserviläisammuntaan sotilaskaliberiaseilla. Tarjoamme vasta-alkajille koulutusta ja laina-aseita.

Voit harrastaa ammuntaa useimpien paikallisyhdistysten radoilla. Koulutusta kaikentasoisille harrastajille ja valtakunnantason kilpailutoimintaa järjestää Reserviläisurheiluliitto ry. Suosittelemme maksamaan jäsenmaksun yhteydessä vapaaehtoisen toimintaturvamaksun, joka oikeuttaa ampumaharrastuksen toimintaturvaan. Maksun maksaneet kuuluvat omaan jäsenryhmään ja he saavat ampumaharrastuksen toimintaturvan lisäksi muita räätälöityjä, rahanarvoisia erikoisjäsenetuja. Lisätietoa www.reservilaisliitto.fi/toimintaturva.

Maastotoiminta

Suomalaiset sotilaat tunnetaan paitsi hyvästä ammuntataidostaan myös kyvystään liikkua ja elää luonnossa kaikkina vuodenaikoina. Maasto- ja erätaitojen harjoittelu sekä ylläpito onkin aina ollut yksi toimintamme peruspilareista.

Paikallisyhdistykset järjestävät paljon maastotoimintaa ja -taitoja edistävää koulutusta, kuten suosittuja maastovaelluksia telttayöpymisellä. Jos olet vasta-alkaja, sinua auttavat ja ohjaavat kokeneemmat konkarit. Maastotaitojasi voit mitata suosituilla valtakunnallisilla syys- ja talvijotoksilla, joiden järjestelyistä vastaa Reserviläisurheiluliitto ry.

Liikunta

Hyvä fyysinen kunto on tärkeää sekä koko kansan hyvinvoinnin että reservimme toimintakyvyn kannalta. Keskeisinä liikuntamuotoinamme ovat sotilastaitoja edistävät lajit kuten hiihto, juoksu, suunnistus ja marssit. Järjestämme myös perheliikuntaa.

Voit aloittaa liikunnan omassa yhdistyksessäsi. Kunnon ja taitojen karttuessa voit osallistua piiri- ja liittotason kilpailutoimintaan, josta vastaa Reserviläisurheiluliitto ry. Kilpailut ja muut tapahtumat on tarkoitettu kaikille jäsenille ikään, sukupuoleen tai sotilasarvoon katsomatta.

Maanpuolustustahdon ylläpitäminen

Korkea maanpuolustustahto on puolustuskykymme kulmakivi. Sekä vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevillä järjestöillä että Reserviläisliitolla on sen ylläpidossa tärkeä rooli. Meidät tunnetaankin erityisesti maanpuolustusjuhlista, kunniavartioista, seppeleenlaskuista sekä paraateista ja marsseista.

Jaamme tietoa maanpuolustuksesta lehdissä, verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme. Pidämme myös tiedotustilaisuuksia ja osallistumme messuihin ja yleisötilaisuuksiin. Erityisen tärkeä rooli tiedottamisessa on jäsenlehdellämme Reserviläisellä.

Veteraaniperinteen vaaliminen

Jäsenyhdistyksemme ovat aktiivisesti mukana veteraanityössä kuten veteraanikeräykseen osallistumisessa. Reserviläiset järjestävät myös omia keräystapahtumiaan ja tukevat varusmiesten keräystoimintaa. Monella paikkakunnalla veteraanijärjestöjen toimintaa hoitavat käytännössä järjestötehtävissä toimivat reserviläiset.

Olemme myös osa Tammenlehvän Perinneliittoa, joka vastaa veteraaniperinteiden vaalimisesta valtakunnantasolla. Paikallistasolla jäsenyhdistyksemme vaalivat perinteitä järjestämällä tilaisuuksia sekä keräämällä ja säilyttämällä perinneaineistoa.

Lue lisää veteraanityöstä.

Naisten toiminta

Naisia on jäsenistämme noin kuusi prosenttia. Varusmiespalvelun suorittamatta jättäminen ei estä yhteiseen toimintaamme osallistumista.

Järjestämme naisille myös omia koulutuspäiviä. Liiton hallituksessa on naisille kolme mandaattipaikkaa ja liittotasolla naisten toimintaa suunnittelee naistyöryhmä. Naisena pääset myös itse kehittämään sinua kiinnostavaa toimintaa.

Tule mukaan Reserviläisliittoon

Jäsenmaksulla (25–70 €/vuosi) pääset mukaan monipuoliseen toimintaamme omassa paikallisyhdistyksessäsi.

Liity jäseneksi