Skip to content
17.5.2023

Lajiesittelyssä kivääri

Kuva: Raimo Jäykkä

Rynnäkkökivääri on varmasti monelle reserviläiselle tuttu ase jo varusmiesajoilta. Erilaisia kivääreitä käytetään paljon myös urheilu- ja harrasteammunnassa, ja Reserviläisliiton jäsenyhdistysten parissa ammuntaa voi harrastaa esimerkiksi pienois-, perinne-, ja reserviläiskiväärein. Ampumaharrastusta aloitteleva voi tutustua lajiin harjoittelemalla aluksi asekäsittelyn perusteita ja käytänteitä ilmakiväärillä tai Airsoft-aseella.

Monissa Reserviläisliiton piireissä ja yhdistyksissä on tarjolla myös monipuolista kilpailutoimintaa. Myös sovelletussa reserviläisammunnassa (SRA) käytetään usein itselataavaa reserviläiskivääriä yhtenä ampuma-aseena. Kivääriammunta kehittää tietysti yhtä tärkeintä sotilaan perustaitoa, mutta lisäksi lajin parissa voi haastaa omaa toimintakykyään niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.

Reserviläisliiton 3. varapuheenjohtaja Pasi Parkkila on pitkän linjan ampumaharrastaja. Ampumakertoja ja ammunnan kouluttamiskertoja Parkkilalle kertyy vuosittain kymmeniä.

Ammunta on monipuolisuudessaan oikein kelpo harrastus. Kivääriammunnan perusteista ja rata-ammunnasta voi siirtyä myös toiminnallisempiin lajeihin ja kehittää ampumataitoaan pidemmälle. Ammunta on laji, jossa omaa kehitystään on helppo seurata ja mitata. Jatkuva itsensä haastaminen ja parempiin tuloksiin pyrkiminen koukuttaakin ampumaharrastajan helposti. Lisäksi lajin parissa saa nauttia ulkoilmasta, sillä ampumaradallahan tunnetusti paistaa aina aurinko, Parkkila naurahtaa.

Kivääriammunnan koulutus- ja harjoittelumahdollisuuksista saa tietoa mm. Reserviläisliiton tapahtumakalenterista. Näet lajin harrastusmahdollisuudet koko Suomen alueella kirjoittamalla hakukenttään hakusanaksi ”kivääri”. Tarvittaessa voit valita oman piirisi, jolloin kalenteri poistaa muiden piirien tapahtumat näkyvistä.

Voit myös olla suoraan yhteydessä oman yhdistyksesi hallituksen jäseniin ja tiedustella paikallisista ammunnan koulutus- ja harjoitusmahdollisuuksista. Tietoa harrastusmahdollisuuksista on myös sähköisissä jäsentiedotteissa, piirilehdissä ja Facebookissa.