Skip to content
4.7.2022

Ahvenanmaalle uusin reserviläisyhdistys

Suuri kiinnostus reserviläistoimintaa kohtaan on saanut myös aikaan sen, että uusia reserviläisyhdistyksiä on alettu perustamaan eri puolille maata. Keväällä tästä tiedottivat Utsjoki ja Somero, joissa on käynnistynyt yhdistyksen perustamisprosessi. Viimeisimpänä perustamisprosessi on käynnistynyt Ahvenanmaalla. Tällä hetkellä yhdistys on jo hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin. Seuraavaksi Reserviläisliiton luottamuselimet käsittelevät asiaa ja hyväksynevät yhdistyksen liiton alaisuuteen. Viranomaiset, kuten esimerkiksi puolustusministeriö, ovat näyttäneet koko prosessille vihreää valoa.

Demilitarisoidulla Ahvenanmaalla ei ole varuskuntaa eikä Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) toimintaa, mutta yhdistymisvapauden puitteissa sinne voidaan perustaa reserviläisyhdistys. Uuden yhdistyksen nimi on Ålands Reservister rf ja yksi sen perustajajäsenistä Jonas Back. Hän ja yhdistyksen toinen perustajajäsen ovat suorittaneet asepalveluksen Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa.

Kun Venäjä suoritti aggressiivisen hyökkäyksen Ukrainaan, niin monet alkoivat Ahvenanmaalla pohtimaan, että miten he voisivat varautua jopa pahimman varalle. Kun paikallislehdessä julkaistiin uutinen reserviläisyhdistyksemme perustamisesta, niin monet ottivat meihin yhteyttä ja kysyivät, miten pääsevät mukaan toimintaan, toteaa Jonas Back.

Ampumatoiminta on tällä hetkellä todella suosittua ympäri maata ja monien ampumaratojen varauskalenterit ovat täynnä. Monissa Reserviläisliiton alaisuudessa toimivissa paikallisyhdistyksissä sovellettu reserviläisammunta SRA on erityisesti kasvattanut suosiotaan viime vuosina.

Meille yksi tärkeimmistä syistä käynnistää toiminta oli se, että halusimme aloittaa SRA:n harjoittelun. Kun saamme oman ampumaradan, niin aloitamme välittömästi SRA-kurssit. Pyrimme myös käynnistämään pistooli- ja kiväärikurssit. Nämä ovat suunnattu erityisesti niille, jotka eivät aloita SRA:ta, mutta ovat kiinnostuneet tuliaseiden turvallisesta käsittelystä. Näiden lisäksi olemme suunnitelleet myös tarkka-ammunnan kursseja.

Ampumatoiminnan lisäksi Ahvenanmaan reserviläiset haluavat myös järjestää muuta toimintaa.

Suunnitelmissa on jo ensiapu- ja erätaitokurssit sekä marssitoimintaa. Tuleva reserviläisyhdistys pystyy järjestämään monipuolisesti juuri sitä toimintaa, jota ahvenanmaalaiset nyt toivovat. Toki riippuen tietenkin rahoituksesta sekä toimi- ja harjoitustiloista.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen on jo vieraillut Ahvenanmaalla ja tavannut uuden yhdistyksen perustajajäsenet. Keskusteluita on käyty toiminnan käynnistämisestä ja tulevista askelmerkeistä, joten tältä osin yhteistyö on jo käynnistynyt liiton ja yhdistyksen välillä. Reserviläisliitto tiedottaa lisää syksyllä uusien yhdistysten hyväksymisestä liiton alaisuuteen ja niiden varsinaisen toiminnan käynnistymisestä. Ahvenanmaan yhdistys on jo kuudes Reserviläisliiton alainen yhdistys, jossa toimintaa on joko täysin tai osittain ruotsiksi.