RES arkisto

27.10.2010 15.14

Aselain muutokset astuvat pian voimaan

Eduskunta hyväksyi aselain muutoksen lopullisesti tänään. Äänestystulos oli selkeä 158 puolesta ja 17 vastaan. Vanhat aseluvat säilyvät ennallaan.

Kuva 008
Reserviläisjärjestöissä ammutaan eniten erilaisilla käsiaseilla. (Kuva: Kontiolahden Reserviläiset)
Lain hyväksymisen jälkeen eduskunta äänesti vielä lausumasta, jolla olisi haluttu varmistaa, ettei rinnakkaisluvan turvin metsästystä harrastaneelta nuorelta peritä kaksikertaisia lupamaksuja, kun hän täysi-ikäiseksi tultuaan hankkii saman aseen omakseen. Tämä lausumaehdotus kaatui äänin 110–65.

Aselain muutoksen jälkeen käsiaseen hankkimisen ikäraja nousee kahteenkymmeneen vuoteen. Hakijalta vaaditaan myös soveltuvuustesti ja ampumaseuran asekouluttajan antama todistus harrastuneisuudesta. Lisäksi poliisi voi hakijan osalta pyytää tarvittaessa suoraan lääkäriltä hänen terveystietojaan.

Käsiaselupa myönnetään aluksi viideksi vuodeksi mutta tämän jälkeen hakija voi saada toistaiseksi voimassa olevan luvan. Käsiaseilla tarkoitetaan pistoolia, pienoispistoolia, revolveria ja pienoisrevolveria.

Ei muutoksia vanhoihin lupiin

Nyt voimassa olevat aseluvat säilyvät eikä niiden haltijoilta vaadita käsiaseidenkaan osalta todistusta aktiivisesta ampumaharrastuksesta.

Kahdenkymmenen vuoden ikärajasta voidaan myöntää poikkeus esimerkiksi Suomen Ampumaurheiluliiton kilpa-ammunnan maajoukkue- ja valmennusryhmiin kuuluvien osalta, jotka voivat saada käsiaseeseen rinnakkaisluvan jo 18-vuotiaina.

Ampuma-aselain muutos hyväksyttiin hallintovaliokunnan mietinnön (HaVM 16/2010) mukaisena. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Palaa otsikoihin