Anneli Jäätteenmäki

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen ja sen varapuhemies.
25.2.2016 13.58

Asedirektiivin epäkohdat

Asedirektiiviin kaavaillut uudistukset saavat kovaa ryöpytystä Euroopan parlamentin käsittelyssä.

Sain sisämarkkinoista vastaavalta komissaari Elzbieta Bienkowskalta vastauksen esittämääni kysymykseen asedirektiivin uudistamisesta. Vastaus oli mitäänsanomattomuudessaan valaiseva. Kysyin, miten komissio aikoo varmistaa, että uudistus kohdistuisi nimenomaan laittoman asekaupan, rikollisuuden ja  terrorismin estämiseen. Vastauksessa asia kierrettiin viittaamalla toiseen, laittoman asekaupan ja räjähteiden vastaiseen toimintasuunnitelmaan.


Asedirektiiviuudistuksen vaikutuksesta nimenomaan rikolliseen toimintaan ei annettu vastausta. Tämä menettely on sinänsä järkeenkäypä, sillä ehdotuksen osana kiellettäväksi esitetyillä puoliautomaattisilla automaattiaseita muistuttavilla aseilla ei ole juuri tehty rikoksia, eikä varsinkaan terroritekoja.


Julkistaessaan asedirektiiviehdotuksen marraskuun puolivälissä komissio viittasi juuri terrorismin ja laittoman asekaupan uhkaan ja tästä johtuvan aselainsäädännön uudistamisen tarpeeseen. Ristiriita komission uhkakuvien ja todellisuuden välillä on ilmeinen. Asiaa perusteltiin kestämättömillä perusteluilla. Euroopan parlamentin valiokuntakuulemisissa komission argumentit nykyisen kiellon tarpeellisuudesta on tehty tyhjiksi. Kieltoa vastustetaan laajasti yli puoluerajojen. Valtaosa esittelyvastuussa olevista europarlamentaarikoista on ilmaissut voimakasta kritiikkiä komission esitystä kohtaan.


Komission ehdotuksessa on toki hyviäkin puolia. Tarvitsemme tiukemmat Euroopan laajuiset säännöt esimerkiksi aseiden deaktivoinnille ja merkinnöille. Itä-Euroopasta ostettuja automaattiaseita on puutteellisten deaktivointisääntöjen vuoksi voitu palauttaa toimintakykyisiksi ja tehdä kaameita rikoksia. Tähän tarvitaan muutosta. Kyseessä on kuitenkin aivan eri asia kuin vastuullisten kansalaisten laillisesti omistamaan materiaaliin kajoaminen.


Parlamentissa työ komission ehdotuksen muuttamiseksi jatkuu. Kesäkuun loppuun mennessä valmistuu parlamentin kannasta päävastuussa olevan sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan mietintö. Tällä hetkellä järjestetään asiantuntijakuulemisia ja mietintöluonnosta kirjoitetaan. Olen varovaisen optimistinen siitä, että esityksen suurimmat epäkohdat tulevat muuttumaan parlamentin käsittelyssä.


Palaa otsikoihin | 10 Kommenttia | Kommentoi

25.2.2016 16.42
ISMO LENTO RAJASEUDUN POIKA!
ASEDIREKTIIVI/ANNELI JÄÄTTEENMÄKI.
EN PYSTY KOMMENTOIMAAN MUTTA AMPUA PYSTYN JA HYVIN!!
25.2.2016 18.35
Beebe
Laittomat aseet
Monikohan Pariisin tapahtuman aseista oli paikallisilta rehdeiltä aseen omistajilta varastettuja aseita.Riski ei ole laillisilla omistajilla jotka tuntevat ko. maan säännöt. Vaan rikollisilla jotka turvautuvat aseisiin omien tarpeidensa mukaan. Euroopan rajat vuotavat ,tässä syy miksi aseita joutuu vääriin käsiin.
25.2.2016 21.14
POLLE
Metsästys harrastus ja ampuma radalla tapahtuva harjoittelu
Kyllä tämä pyssy vouhotus on karanut pahoin käsistä. Tarkoitan sitä että nuorilla on jo vaikea alkaa harrastaan metsästystä.On tehty aseen samiinen metsästys käyttöön ylivoimaisekssi,ei enää riitä että on kunnon kansalainen ja rikeetön.Ja kuka ne maksaa aseet jotka otetaan pois mitkä kielletään.Niissä on isolla rahalla maksettuja aseita ja niitä pitää saada kunnon hinta. Miksi käydään yhden harrastuksen kimppuun kuin hyenaat.Eiko se pitäisi olla sama laki kaikille jos harrastaa vaikka veto uistelua.Ja tekee rikkeen niin vehkeet valtiolle.jos sille mallille pitää saada.Ja jos tämä laki esitys tulee voimaan,taitaa kyseiset aseet kadota. siitä olen varma ei kukaan anna niitä ilmaiseksi pois.Ja luvattomia aseita saa aina joka sen on tarpeessa,Lyökää nurkki pöytään ja huutakaa ei onnistu suomessa.Ja käsi ase kauppa loppui suomessa melkein tyystin,eli tapetaan yrittäjät kun kauppa ei käy.Ja kun liikeet vähenee joku saa monopoli aseman ja hinnat nousee. Suomessa kaikki kouluampujat käyttivät kaikki samoja mieliala lääkkeitä,eli ihme lääkettä kun panee tekeen mitä tekivät.Ja siitäkin saavat metsäjät kärsiä vaikka eivät ole tehneet mitään laitonta.Ei voi kun nauraa kun ei ole mitään käsitystä asiasta päättäjillä.
26.2.2016 9.18
Turbo puoliautomaattisten puolella
ASEDIREKTIIVI/ANNELI JÄÄTTEENMÄKI
Varmasti täysautomaattiset ovat siviilikäytössä turhia ja niillä ei edes osu kunnolla rekyylin aiheuttaman heilumisen takia. Pelkkiä armeijan kuularuiskuja... Puoliautomaattiset taas varsin mukavia niin tarkkuus- kuin toimintaharrastuksissa. Komission kukkahatut eivät erota metsää puilta.
26.2.2016 15.49
HTK
Vääriä kysymyksiä mepiltä
Miksi et kysynyt, että millä valtuuksilla komissio on antanut asedirektiivin? Suomessa esim. reserviläiskiväärit ja res.ammunta kuuluvat kansallisen puolustuksen piiriin. Kansallinen puolustus on rajattu pois EU:n toimivallasta.

Miksi et todennut, että asedirektiivi on vastoin Suomen perustuslakia? Se loukkaa omistusoikeutta ja harrastamisen vapautta. Molemmat ovat perusoikeuksia.
26.2.2016 15.58
Antieu
Sarrrja
"Varmasti täysautomaattiset ovat siviilikäytössä turhia ja niillä ei edes osu kunnolla rekyylin aiheuttaman heilumisen takia. Pelkkiä armeijan kuularuiskuja... "

Se on juurikin näin. Sen verran noita on tullut kokeiltua, että sarjatulella ei tee oikeastaan mitään rynnäkkökiväärissä. Toinen asia on keräilijät joiden kokelmiin kuuluu sarjatuliaseita.
Suomessa on kokoelmia, joissa on erittäin harvinaisia ja arvokkaita aseita. Yksittäisen kokoelman arvo voi olla satojatuhansia euroja tai enemmän ja aseita on saatettu hankkia sijoitusmielessä. Näiden arvo nollattaisiin perusteilla, jotka eivät käy kenenkään järjenkäyttöön ja varsinkaan oikeustajuun.

Jäätteenmäelle pisteet kipakasta tekstistä.
26.2.2016 19.24
Epäilevä
Asedirektiivi
Vanha sanonta jos antaa pirulle pikkusormen vie se koko ihmisen, samapätee tässäkin , jos hyväksyt yhdenkin tällaisestalaista olet mukana mylläkässä jossa jokavuosi tehdään uusi sovellus ja tulkinta laista jatkuu ja aina poistetaan entisestä laista jotain ja viedään tätä pässiä narussa tähän EU:n karsinaan joka on lähtenyt mukaan tähän leikkiin. Minä olen seurannut tämän epätoivoisen yrityksen ja sen kannattajien ja ajajien toimintaa koko sen ajan kun he ovat olleet äänessä .kun koko Suomen liittyminen EY:n alkoi Laittomasti ,perustuslakien vastaisesti, mutta yhtäkään syytettä Maanpetoksesta ei ole nostettu, mikä lain voima on näillä asioilla vieläkään. Eiköhän selvitetä se miten ollaan tällaisessa liitossa ,ja kenen etuja se ajaa,Suomessa ei taida olla kohta yhtäkään suomalaista Firmaa ,niitä vähiä johdetaan ulkomailta , ja sinne ne rahatkin menee,Mutta tämä Ase asia on taas ihmisten huomion kääntämistä näihin pikkuasioihin.,että olisi mistä puhua ,ja muualla saatais taas pelata rauhassa.Tämä Rahakuljetus Auton muka kaappaus tuntuu tosi naurettavalta kukahan senkin homman /Näytöksen on Tilannut.
26.2.2016 20.02
Epäilijä edelleen
Niinköhän
Mitenkähän näiltä ns ministereiltä ja asioidenhämmentäjiltä on unohtunut Historia, Ihminen ei ole vuosi tuhansiin muuttunut miksikään, ei sitten millääntavoin,lähi historiasta voidaan nähdä Kieltolaki ,se sai aikaan sen että harjoitettiin juuri sitä mitä kiellettiin, elikkä Alkoholin kulutus kasvoi ja sen tuonti voimistui, Ja vielä kuusikymmenluvulla kuljetettiin laittomasti pirtua.koko toiminta oli seurausta väärästä politiikasta, jos joku juo ,se ei sitä lopeta valtiovallan käskystä, samaten tämä Asepolitiikka ,Se ei taatusti häviä .vaan kasvaa suureksi ongelmaksi ,ja Ne Aseet joita ne Vääräuskoiset hankkii on taatusti sarja aseita , osui niillä tai ei kun se on kiellettyä sitä hankitaan ,se on päivän selvä , Minun neuvo on Elkää tehkö tästä Kieltolaki asiaa sillä silloin siitä kärsii kaikki ja paikasta tulee Cigago kieltolain aikaan. varsinkin kun maailmalta on tänne hankittu asiantuntemusta.valtiovallan toimesta.
29.2.2016 2.02
Känsäkoura
EU
Missä EU, siellä ongelma.

Yhtään siimaa EU:n byrokraateille ei tämän aivopierun läpiviemiseksi pidä antaa. Suoraan romukoppaan joutava ehdotus.

Puhun niin totta kuin osaan.
2.3.2016 20.42
MCSA ry
Kiitos, Anneli
Kiitokset Anneli!

Ampumaharrastus on Suomessa erittäin säädeltyä ja jokainen harrastaja on poliisin haastattelema ja taustatutkima. Näin pitääkin olla.

Harrastuksen kieltäminen on maanpuolustukselle, Eu-asenteelle ja oikeustajulle vaaraksi. Olemme iloisia, että meillä on MEP kuten sinä ajamassa kansallista linjaa ja vastustamassa mielivaltaisia kieltoja, joiden vaikutus turvallisuuteen on olematon.